De två största flashkrascherna under 2015

Begreppet "flash crash" blev populärt 2010 när Dow Jones Industrial Average den 6 maj föll med 9 % på mindre än 5 minuter och sedan snabbt återhämtade sig. Detta berodde delvis på flashcrashes i enskilda aktier. Accenture (ACN) slog till exempel 0 dollar, men stängde dagen på 41,09 dollar, vilket var en marginell nedgång från öppningen. Uttrycket fastnade, men även om 2010 var den "stora", förekommer flash crashes fortfarande i dag. 2015 bjöd på sin del av flash crashes där priset rasade på några minuter.

Detta datum är inpräglat i många näringsidkares minnen. S&P 500 öppnade på 1965,15 och föll inom några minuter till en lägsta nivå på 1867,01, en nedgång på 5 %. Under dagen tog marknaden tillbaka det mesta av förlusten, men mot slutet av handeln föll aktierna igen och slutade dagen 3,66 % under öppningsnivån.4 S&P 500 följs av SPDR S&P 500 (SPY) ETF. Denna flash crash påverkade handlare som handlade med den amerikanska dollarn, som enligt Nanex föll med mer än 3 % på mindre än fyra minuter. Det mesta av förlusten raderades dock ut under de följande minuterna. För EUR FX (6E)-terminer, som är baserade på EUR/USD-växelkursen, var det den största prisförändringen inom fem minuter under de senaste fyra åren. Euron kan också handlas via CurrencyShares Euro (FXE) ETF. Försäljningen drevs på av en kombination av faktorer. Den viktigaste katalysatorn för försäljningen var att marknaden redan hade upplevt starka försäljningar den 20 och 21 augusti, vilket gjorde att investerarna var försiktiga inför helgen. De asiatiska marknaderna öppnar före de amerikanska marknaderna, och på måndagsmorgonen föll det kinesiska Shanghai Composite Index med 8,5 %, vilket fick handlare på de amerikanska marknaderna att dra tillbaka sina köporder och trycka på säljknappen. Med få bud överskuggade försäljningsorderna alla köporder som fanns, vilket pressade priserna nedåt.

Flashcrasher fortsätter att inträffa, och dessa var två av de viktigaste under 2015. Kraschen den 24 augusti fick mycket uppmärksamhet i media, sannolikt på grund av den tidpunkt på dagen då den inträffade (under den amerikanska sessionen) och för att den påverkade så många privatinvesterare. Flashkraschen för den amerikanska dollarn den 18 mars fick dock nästan ingen uppmärksamhet i media, sannolikt på grund av att den inträffade utanför den normala marknadstiden och därmed främst påverkade aktiva och institutionella handlare, inte privatinvesterare. Oavsett vilka som drabbas av flashkraschen är det oroväckande att den överhuvudtaget inträffar. Sådana händelser är den risk som alla handlare och investerare tar när de investerar på finansmarknaderna, oavsett om händelserna offentliggörs eller inte.